18 augusti, 2020

Power BI Desktop

Power BI Desktop är ett kostnadsfritt business intelligence verktyg från Microsoft som du installerar lokalt i din dator. Det hjälper dig att ansluta till, transformera och visualisera din data. 

Power-BI-desktop

Med Power BI Desktop har du möjlighet att ansluta till många olika datakällor och kombinera dem i en datamodell. I datamodellen skapar du visuella objekt, och samlingar av visuella objekt. Dessa objekt kan du sedan dela i form av rapporter med andra personer i din organisation. Ett vanligt sätt att använda Power BI Desktop i BI-projekt är för att skapa rapporter. Därefter går du till online-versionen av Power BI för att dela dina rapporter med andra.

De vanligaste användningsområdena för Power BI Desktop är:

Power BI Desktop är enkelt att använda och du kan skapa dina egna rapporter, utan att behöva vara utvecklare eller tekniker. Det användarvänliga gränssnittet hjälper dig att skapa väl uppbyggda och avancerade rapporter. Och dessutom att hämta data från olika källor och skapa datamodeller, som du kan dela med dina kollegor och samarbetspartners.

Arbetsytorna

Väl inne i arbetsytan har du tre vyer att välja mellan:

Ansluta till data i Power BI Desktop

Det du gör först av allt för att komma igång med Power BI Desktop är att ansluta till data. Du kan ansluta många olika typer av datakällor. När du har anslutit till dina datakällor kan du transformera dina data så att de blir mer användbara.

Transformera och rensa data

Power BI Desktop har en inbyggd funktion som heter Power Query-redigeraren, och det är den du använder för att rensa och transformera data. I Power Query-redigeraren kan du justera din data, t ex ändra datatyp, radera kolumner eller kombinera data som från flera källor.

Varje transformering du gör (t ex att byta tabellnamn, ändra datatyp eller radera en kolumn) registreras av Power Query-redigeraren. Varje gång frågan ansluter till datakällan sker de här stegen så att din data alltid formas på det sätt du har angivit. När du har format din data som du vill ha den kan du skapa visuella objekt.

Skapa visuella objekt och rapporter i Power BI Desktop

Efter att du har skapat en datamodell kan du dra fält till rapportarbetsytan och skapa visuella objekt. Ett visuellt objekt är en grafisk presentation av din data enligt den modell du har satt upp. Det finns många olika typer av visuell information att välja mellan. 

Det vanligaste användningsområdet är att skapa en rapport. En rapport i Power BI Desktop består av en samling visuell information, alltså dina visuella objekt. De visar olika aspekter av den data som du har använt. En rapport kan bestå av en eller flera sidor, precis som en Excel-fil kan innehålla ett eller flera blad.

I Power BI Desktop kan du genom att hämta data från flera källor skapa kraftfulla och omfattande rapporter, som du sedan delar med andra i organisationen.

Dela rapporter

När en rapport är redo för delning med andra kan du publicera den på Power BI online och göra den tillgänglig för alla i din organisation som har en Power BI-licens. Att dela rapporter kräver också att du har licens. Rapporten kan du dela t ex i Teams eller på någon annan arbetsyta. 

Vi på Two har lång erfarenhet av Power BI och guidar dig gärna vidare till mer info och kunskap kring business intelligence och särskilt då Power BI! Vi har gjort flertalet integrationer mot olika datakällor och affärssystem.

Vill du veta mer, kontakta…

Christofer Järlesjö
070-238 78 29
christofer.jarlesjo@two.se