16 juni, 2020

Power BI dashboard ger transparens och insikt hos Huzells

När du kommer in på Huzells kontor i Karlstad möts du av en Power BI dashboard på storskärm. Dashboarden visar färsk realtidsdata med hög uppdateringsfrekvens. Visualiseringen består av grafer och kartor som följer utvecklingen under dagen. Genom att ta en titt på skärmen får Huzells en snabb överblick av nuvarande orderläge och en känsla för hur affärerna går. 

Huzells Power BI dashboard Two

 

På Huzells Power BI dashboard visualiseras säljstatistiken med hjälp av orderrader och innebär ett tävlingsmoment för medarbetarna. Vem vill inte se sin order få direkt effekt på skärmen? Här kan de till exempel direkt se säljaren med den största ordern för dagen. Dashboarden innehåller också en mätare för reklamationer, ett tydligt sätt att visualisera ett värde som de självklart vill jobba för att hålla på en så låg nivå som möjligt.

Tydlig och komplett bild av nuläget

Placeringen av skärmen är genomtänkt. Den har en väl utvald plats i säljarnas kontorslandskap, allt för att ge dem koll på läget. Dessutom använder ledningen statistiken från skärmrapporten för att presentera data på teammötet.

Huzells Power BI dashboard är direkt baserad på orderraderna och blir därför frekvent uppdaterad. I Huzells case valde vi på Two att sätta upp lösningen på det sättet eftersom de inte fakturerar varje dag. På så sätt kompletterar den här Power BI dashboarden andra BI-rapporter rörande försäljning, som ofta bygger på vad som har fakturerats. Samtliga rapporter baseras på data från affärssystemet Jeeves ERP och vi har hämtat noga utvald data för att Huzells ska få en komplett bild av affärsläget.

Tätt samarbete för att nå den slutliga lösningen

Carl Byberg, marknadschef på Huzells, berättar: -Tillsammans med Two har vi fått till en riktigt bra lösning i form av den dashboard som nu är på plats. Vi kan snabbt se det vi behöver se under en dag, lättillgängligt och uppdaterat. Innehållet är noga utvalt för att vi ska se och mäta de områden vi vill driva på, t ex order från web. Dessutom gillar vi att det rent grafiskt hänger ihop med vår verksamhet och är snyggt utformat.

Kartan på dashboarden visar var i Sverige Huzells säljer och ger en insikt i hur marknadsandelarna fördelar sig rent geografiskt. Den kan förstås också ge uppslag till nya grepp på marknadsföring och annat.

 

Isak Gustafsson på Two summerar: – Det är riktigt kul att jobba med Huzells! Vårt samarbete i det här projektet har byggt på tät kommunikation och ett ständigt utbyte av idéer. Jag har bollat mycket med Carl, och på det sättet har dashboarden växt fram.

Arbetet med dashboarden har följt en iterativ process för att få resultatet att spegla Huzells behov. Isak fortsätter: –Huzells ställer höga krav, vilket gör det extra motiverande och kul att kunna leverera bra grejer och leva upp till förväntningarna.

Smart datalager

En extra finess i den här lösningen är att datalagret jobbar med aktuell data enligt ett definierat filter. Det kallar vi ett smart datalager. Uppsättningen innebär att det bara laddar över nödvändig data till Power BI. På det sättet optimerar vi lösningen, och minimerar laddningstiden i rapporten.

Power BI dashboard ger transparens och ökat engagemang

– Att sätta upp en storskärm och visualisera all data på väggen är också en del i att öka den digitala mognaden hos oss, säger Carl Byberg. Vi vill vara öppna och ge våra medarbetare möjlighet att se hur det går. På det här sättet hoppas vi skapa god insikt i affärerna, transparens i bolaget och ökat engagemang hos medarbetarna.

Om Huzells

Huzells affärsidé är att med hög tillgänglighet, kvalitet och kompetens förse verkstäder och butiker med komponenter, verktyg, tillbehör och diagnostikutrustning till lätta och tunga fordon. De erbjuder även teknisk support, komponenttester och utbildningar. Grundat 1888 och med en inriktning mot fordonsbranschen sedan 1911 har Huzells över 100 års erfarenhet av handel med fordonskomponenter. På sitt huvudlager i Karlstad lagerlägger Huzells ca 20 000 artiklar till ett värde av ca 40 MSEK för omgående leverans till kunder över hela Sverige. Bolaget sysselsätter ett 40-tal anställda, omsätter ca 150 MSEK och ingår i den finska fordonskoncernen Relais OY tillsammans med Tunga Delar AB, AB Reservdelar, Startax och Awimex.

Vill du veta mer, kontakta…

Christofer Järlesjö • 070-238 78 29christofer.jarlesjo@two.se