Uppgradera NAV till Business Central

Funderar du på att uppgradera NAV till Business Central? Är det dags för er att börja jobba i molnet? Microsofts Dynamics 365 Business Central är affärssystemet för mindre och medelstora företag som är redo att kliva fullt ut i molnet. Det här innebär mer flexibla, integrerade arbetssätt för dig och ditt företag. Och dessutom blir alla de där tunga uppgraderingsprojekten ett minne blott framöver. 

Från-NAV-till-Business-Central

Dynamics 365 Business Central är Microsofts moln-ERP-lösning för små och medelstora företag. Det tar alltså samma position som Microsoft Dynamics NAV har sedan tidigare. Men vad är då skillnaden mellan Dynamics 365 Business Central och Dynamics NAV?

Business Central – molnbaserad SaaS-lösning eller on-premise

När du ska uppgradera NAV till Business Central är en av de stora skillnaderna att du kan välja vilken typ av miljö du vill ha. Business Central är en SaaS (Software as a Service)-lösning, men också on-premise för er som vill fortsätta köra den på en server. SaaS-lösningen är hostad i molnet på Microsofts Azure-plattform. Den lokala versionen kallas Dynamics 365 Business Central On-Premise.

Vill du veta mer om uppgradering av NAV?

Kontakta oss

Versioner och licensering

Dynamics 365 Business Central finns i två versioner: Essentials och Premium. Funktionaliteten i Essentials motsvarar den fullständiga funktionaliteten i Dynamics NAV. Dock med undantag för avancerade funktioner för tillverkning och service, dessa mer avancerade funktioner kräver Premiumversionen. Business Central är licensierad per användare, med fullständiga användare samt team-användare som endast har begränsad åtkomst att ändra information i systemet.

Vad ingår i Business Central?

Svaret är: allt. Allt ingår i Business Central när det gäller serverkapacitet och lagring. Priset gäller per användare. Och det finns ingen begränsning i hur många transaktioner eller hur mycket data som lagras. Dessutom har Business Central möjlighet till gemensam användarhantering, likt den i Office 365. Det finns det mängder av kopplingar till övriga produkter från Microsoft. Bland annat till Power BI vilket gör att du enkelt kan skapa smarta rapporter och dashboards. De kan du visa upp separat, integrerat i Business Central eller inbäddade i andra produkter.

Bör vi uppgradera NAV till Business Central?

Både Dynamics NAV och Business Central riktar sig till små och medelstora företag. Dynamics NAVs styrka har alltid varit enkelheten i att utöka och anpassa systemet utifrån det behov du som kund har. Genom att ändra direkt i motsvarande kodobjekt eller lägga till nya kodobjekt till lösningen har varje separat funktion i Dynamics NAV varit möjlig att anpassa. Men varje uppgradering till senare version har blivit komplicerad då dessa anpassningar då varit tvungna att hanteras.

Enkelheten lever vidare i Business Central, men på ett annat sätt. För Business Central löser Microsoft anpassningarna genom Extensions (tillägg). Extensions innebär att det går att lägga till ny funktionalitet utan att påverka grunden i Business Central. Och uppgradering kan ske utan att tilläggen behöver bli påverkade. På det sättet blir det mycket enklare för dig som kund att utöka din lösning med exempelvis standardiserade integrationer och branschspecifika moduler. Även kundunika anpassningar kan hanteras som Extensions och kan då enkelt följa med vid automatiska uppgraderingar av Business Central.

Du får alltså samma avancerade funktionalitet i båda systemen. Och gränssnittet är snarlikt i de olika lösningarna. Genom att uppgradera NAV till Business Central kan du ta ditt ERP vidare utifrån dina behov.

Dags att byta ut NAV?

Maila Micke

Micke-Sjöqvist-Two

Mikael Sjöqvist • 070-757 51 45mikael.sjoqvist@two.se