23 augusti, 2017

Vårreleasen av Microsoft Dynamics 365 for Operations

Medan många av oss var på semester passade Microsoft på att släppa det sista i sin så kallade Vårrelease som man marknadsfört under en längre tid. I och med att man släppt nya mindre releaser varje månad under 2017 blir julireleasen lite av att knyta ihop säcken.

Vi har tittat på vad som fanns med och vad som ger tydliga förbättringar. Vid sidan om en mängd mindre tillägg och förbättringar kan vi notera att man nu har möjlighet till drift i lösningarna On-Premise och Cloud+Edge. Det senare är en hybridlösning där det mest realtidskritiska ligger lokalt medans den tunga datahanteringen och det mesta av applikationen ligger i molnet.

När det gäller applikationen har man gjort stora förbättringar inom områden som rapporter, Power BI, mobilapplikationer, uppgraderingar från tidigare versioner, projekt och en hel del mer.

Uppgradering från AX 2009 & AX 2012

Än så länge finns det inget klart för uppgradering från AX 2009, men däremot släpptes en hel del verktyg för att underlätta uppgradering från AX 2012. I princip så ska man kunna köra en trestegsprocess där man i steg 1 kontrollerar data, steg 2 kör en uppgradering och i steg 3 kontrollerar att balanser och dylikt har kommit in rätt. Enligt Microsoft har man nu en robust lösning som kommer att drastiskt minska tiden för uppgraderingar. Kanon!

Rapporter

En stor mängd nya funktioner har tillkommit inom rapportering och de s.k. “Work Spaces”. Rapportering kommer mer och mer att gå mot Power BI som bas. I denna release har man fått med en mängd nya Power BI datapaket, vilket gör verktyget mer heltäckande. Man har också ökat integrationsnivån och man kan nu exempelvis borra sig ned direkt i D365FO från Power BI till skillnad från tidigare då man laddade datapaketen för en mer separat hantering. Vidare har det tillkommit många fler Power BI rapporter som man kommer åt direkt i D365FO.

Mobila appar

Det har också hänt mycket med den mobila plattformen i och med vår-releasen. Det har bl.a. gjorts förbättringar av tid- och utläggsfunktionerna. Man kan nu t.ex. rapportera projekttid och skicka sina utläggsrapporter direkt till attest.

Man kan nu också hantera kostnadsuppföljning, sälj- och inköpsorder och leverantörssamarbeten med hjälp av mobila appar.

Projekt

Nu finns möjlighet till integration med externa projektverktyg såsom MS Project, som inte oväntat blir enkelt att koppla upp sig mot. Det är lite av en nylansering då detta fanns i AX 2012, men väldigt efterlängtat.

 

Är du nyfiken och vill veta mer hoppas jag du kontaktar mig på på mats.lian@two.se eller +46 70 974 24 49.

/ Mats Lian, Seniorkonsult Dynamics 365