6 april, 2020

Kom igång med Business Intelligence

Vill du komma igång med Business Intelligence (BI), eller beslutsstöd, och är nyfiken på hur det fungerar? Det behöver inte vara så avancerat. Du har mycket av din data i ditt affärssystem. Att komma igång med BI handlar om att komma åt och presentera datan på ett bra sätt.

Kom-igång-med-Business-Intelligence

Det första steget är förstås att fundera över vad du skulle vilja ha fram från ditt data. Vad är viktigt för dig? Vilka beslut vill du ha underlag till? Vilka är dina viktigaste nyckeltal att ha koll på? Ett mål kan vara att följa upp och analysera er historiska data. Kanske vill ni ha ett BI-verktyg för att identifiera vad som driver verksamheten framåt. Här finns det skillnader att ta med i beräkningarna när BI-projektet drar igång. Prioritera gärna era mål, så att det inte blir för mycket på en gång. Och för att på bästa sätt komma igång med Business Intelligence – se till att alla inom organisationen är med på banan. Möjligheterna till att presentera data är nästan oändliga, så med tydliga mål uppnår ni också tydligare resultat.

Förarbete

Den data som ska hanteras i din BI-lösning behöver förstås vara av bra kvalitet. Ju bättre kontroll och struktur du har på din data, desto mer kvalitet får du i resultatet. Och därigenom skapar du verklig nytta med din Business Intelligence-lösning. Ett bra BI-verktyg hjälper dig att analysera din data både på detaljnivå och med helikopterperspektiv. Då pratar vi inte bara om data i ditt affärssystem, utan du kan också hämta data från andra källor och samla allt i ett datalager för att presentera den så som du vill ha den. För att din BI-lösning ska fortsätta hålla hög kvalitet gäller förstås att alla jobbar på rätt sätt, skriver rätt data i rätt fält osv. i era olika system. Det är alltid ett pågående arbete att se till att din data håller hög kvalitet, för att fortsätta få lika hög kvalitet i rapporter och analyser.

Dataprocess i business intelligence

Bygga datalager

Datalagret har som uppgift att samla ihop information från flera olika källor och strukturera den för analys. För dig som vill hämta data från flera källor är ett bra datalager alltså värt att satsa på när du vill komma igång med Business Intelligence. Det är från datalagret all data hämtas till de analyser som du gör i ditt BI-verktyg. Det gör det möjligt att samla data från olika plattformar och lagra det enligt samma uppbyggnad. När du har all data samlad i datalagret innebär det att du slipper klippa och klistra från olika system för att få ihop de rapporter du vill ha. Att bygga ett datalager är något din BI-partner kan hjälpa dig med.

Visualisering

Det som återstår för att komma igång med Business Intelligence är nu visualiseringen av din data. Det är enklare för våra hjärnor att förstå diagram och grafer än att titta på mängder av siffror i kalkylark och tabeller. Därför är det viktigt att jobba med en genomtänkt visualisering och presentation. Utgå från att välja färger, typ av grafer och placeringen av dem för att få till din dashboard på bästa sätt. Olika färger signalerar olika saker, och är olika lätta för ögat att uppfatta. Kontraster och ljusa kontra mörka färger kan spela större roll än man tror.

När det kommer till grafer är det viktigt att välja rätt sorts graf beroende på vilken typ av data det är du vill visualisera. Linje-, stapel- och cirkeldiagram är de vanligaste vi använder. Hur de ska vara placerade på din dashboard är nästa nöt att knäcka. Här gäller det att inte lägga fram för mycket data, utan att tänka på hur mycket mottagaren kan ta in och komma ihåg. Hitta din balans och kom ihåg att utgå från de mål du satte upp i början av BI-projektet!

Att välja plattform

Det finns ett antal beslutsstödsplattformar på marknaden, och de flesta är bra på sina sätt. Att välja just den som passar din organisation är en annan bloggpost 🙂 På Two jobbar vi med Microsoft Power BI. Om du vill läsa mer om hur vi jobbar med beslutsstöd, Business Intelligence, så kika in här.

 

Victoria-Oscarsson-Two

Victoria Oscarsson
070-449 19 13
victoria.oscarsson@two.se