25 februari, 2019

Lagkrav på e-faktura till offentlig sektor – är du redo?

Nu inträder snart lagkrav på e-faktura till offentlig sektor! 2018 tog Sveriges riksdag ett beslut om att alla leverantörer till offentliga verksamheter måste fakturera elektroniskt från och med 1 april 2019. Grunden är ett EU-direktiv med en målsättning om att majoriteten av all fakturering i Europa ska ske med e-faktura år 2020. Lagkrav på e-faktura innebär att leverantörer till offentlig sektor måste kunna skicka e-faktura enligt den nya europeiska standarden. Och att alla offentliga organisationer ska ha system för att kunna ta emot dem. Långt ifrån alla är förberedda – hur redo är du och din organisation?

e-faktura snart lagkrav offentlig sektor

Det rekommenderade formatet för EU-standarden är XML-formaten UBL (Universal Business Language) eller CII (Cross Industry Invoice). Som mottagare måste du kunna acceptera båda formaten. Som leverantör kan du välja att använda ett av dem och det allra vanligaste är UBL. Det europeiska nätverket PEPPOL tillhandahåller ett standardformat kallat PEPPOL BIS 3. Du behöver alltså se till att du kan skicka fakturor i detta format och ansluta dig som mottagare i PEPPOL om du tillhör en offentlig organisation.

Vad innebär lagkrav på e-faktura för dig?

Att vi snart har ett lagkrav på e-faktura betyder att ditt affärssystem måste ha stöd för att kunna skicka e-fakturor till kunderna. Och om du arbetar i en organisation i offentlig sektor måste ni kunna ta emot e-fakturor. Om ditt system inte har någon inbyggd funktionalitet så kan de flesta system idag integreras med e-fakturaleverantörer som uppfyller kraven. Oavsett om du jobbar med oss på Two eller någon annan – ta kontakt med din systemleverantör för hjälp med att se över dina e-fakturamöjligheter. Och se till att rätt format används för att följa EU-standarden om ni redan fakturerar elektroniskt idag.

Jobbar du i en organisation inom offentlig sektor? Se då till att meddela dina leverantörer om att lagkrav på e-faktura börjar gälla från den 1 april. Det gäller även leverantörer i andra europeiska länder. Vissa undantag finns i lagen, t ex om upphandlingen har skett före den 1 april så kan kravet vara undantaget. Du måste även se till att dina egna system har stöd för att ta emot e-fakturor enligt den europeiska standarden.

Att skicka och ta emot elektroniska fakturor kan ha många andra fördelar och leda till snabbare flöden i din organisation överlag – så tveka inte att se över detta redan idag!

Vill du veta mer, kontakta…

Sofia-Wern-TwoSofia Wern
072-084 26 80
sofia.wern@two.se