9 maj, 2017

Two trendspanar på Forum Affärssystem och HR

Idag reflekterar vi över trenderna inom affärssystem kring allt från molnet och Internet of Things till beslutsstöd och GDPR.

Idag har jag tillsammans med min kollega Sven Wigh besökt Forum Affärssystem och HR i ett Stockholm som idag bjöd på snö(!). På denna årliga mässa träffar man många kollegor i branschen vilket givetvis är väldigt roligt men man får också en bra inblick i vart de olika affärssystemen på marknaden är på väg.

Ett av syftena att delta på mässan för oss är också att lyssna av och i vissa fall ge vår bild av vart marknaden är på väg. Vi har under ganska många år nu pratat affärssystem i molnet och alla är överens om att trenden håller i sig. Nu pratas det mer om intelligenta system och IoT (Internet of Things), AI (Artificiell Intelligens), VR (Virtual Reality) och Big Data. Detta tycker vi på Two givetvis är spännande områden som vi väljer att omfamna! Jag är övertygad om att automatiseringen kommer att fortsätta på områden vi inte tidigare trott varit möjliga. Och det kommer att påverka ert affärssystem som får data direkt från era kunders apparater – om du nu väljer att sälja dem. Troligtvis har ni en leasingmodell eller någon form av prenumeration! Vad gäller beslutsstöd så är trenden också tydlig där man allt mer blickar framåt i prognoser istället för att blicka bakåt i sin data.

Hett börjar också diskussionen om den nya dataskyddslagen GDPR att bli som träder i kraft under våren 2018. Lagen kommer att ersätta den svenska Personuppgiftslagen (PUL), vilket kräver att ni som organisation måste ta fram en policy och skaffa er koll på vilken information som sparas, vart den lagras, varför den ska lagras och hur länge den ska lagras. Här kommer vi på Two kunna hjälpa er!

/ Christofer Järlesjö, VD Two